Deel 3 Vogelhut Vledder: merel en roodborst

 

Zo gewoon maar toch bijzonder, dat zijn merels. Want zeg nou zelf, een merel oogt toch best saai? Zit weinig kleur aan gewoon. Een bruin vrouwtje en een zwart mannetje. Maar schijn bedriegt want als je goed kijkt, dan is ook de merel een prachtige vogel! Het allermooiste vogelgeluid is de zang van de merel want in 2010 is daar een heus kampioenschap voor uitgeroepen! Je kunt er hier over lezen: http://vroegevogels.vara.nl/Merelzang-verkiezing.1126.0.html

20141101-merelvr-2

20141101-merelman

Elk voorjaar is het weer genieten als de eerste merel van zich laat horen.

20141101-roodborst-2

Roodborstjes, daar zie je er vaak maar 1 van in je tuin. Ze zijn erg gesteld op hun territorium en zetten hun veren op om dat goed duidelijk te maken. Vaak denken mensen dat ze zomer en winter het zelfde roodborstje in de tuin hebben. Maar gebleken is dat de roodborsten die ‘s zomers bij ons zijn, in de herfst naar het zuiden trekken. De roodborstjes uit het hoge noorden komen dan bij ons. Nog niet zo lang geleden zag ik in onze tuin een jonge roodborst, die was nog niet helemaal op kleur:

20140915-roodborst-juv

De foto is helaas niet al te best. Maar ik vond het erg leuk om deze te zien want dat kan betekenen dat er bij ons in de tuin gebroed is door roodborsten.

20141101-roodborst-1

Ik moet zeggen dat roodborstjes wel de tuinvogeltjes zijn die mij het meest aanspreken. Op de een of andere manier is het net of ze je aankijken. Als je goed luistert dan weet je ook dat roodborsten ook een heel mooi riedeltje zingen. En natuurlijk hoef je voor deze soorten niet naar een fotohut, ik weet dat sommige mensen het niet ‘natuurlijk’ vinden om vanuit zo’n hut te fotograferen. Zelf heb ik er geen moeite mee, of ik nou in mijn eigen tuin verdekt opgesteld zit te fotograferen of in een speciaal daarvoor ingerichte hut van iemand anders. In beide gevallen worden de vogels gevoerd.

 

 

 

2 thoughts on “Deel 3 Vogelhut Vledder: merel en roodborst”

  1. Mooie serie weer. Dat in een vogelhut zitten onnatuurlijk is, is onzin. Je zit mooi verdekt en je ziet ze van dichtbij, je kan in eigen tuin ook iets maken, maar dan zul je misschien niet zoveel soorten krijgen. Ik woon vlakbij het noordbargerbos dus met strenge winters komen er ook veel meer soorten.
    Ik zit op wacht 🙂 mooiste vind ik de appelvinken die al voor het derde jaar komen, een koppeltje. Maar dan moet het eerst veel kouder worden en niet alle soorten komen in deze omgeving voor. Helaas.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.