Vanaf het najaar beginnen ze uit de grond te schieten: paddenstoelen in alle soorten en maten. Sinds oktober 2009 zijn ze me echt gaan boeien want tijdens een tocht met een gids door de Amsterdamse Waterleidingduinen heb ik toen bij toeval een zeer zeldzame paddenstoel gevonden, namelijk de “kroontjesknotszwam”. Ik wist dat natuurlijk niet op dat moment, maar later bleek dat het om deze soort ging.
Heel erg bijzonder, want deze soort was nog maar een paar keer eerder in Nederland aangetroffen. Dat doet iets met je (althans met mij…), de natuur heeft mij altijd al bijzonder geboeid en ik verwonder mij zowat dagelijks over de bijzonderheden van de Schepping. Piepkleine insecten, bloemen, planten, vogels en andere dieren. Elk heeft z’n eigen kenmerken. Daar kan ik enorm van genieten. Wat betreft paddenstoelen, die zijn natuurlijk niet het hele jaar voor handen. In de tussentijd heb je dan de gelegenheid om onbekende soorten “op naam te brengen”. Sommige soorten zijn heel herkenbaar maar anderen weer niet. Ook zijn er heel veel alleen door middel van microscopisch onderzoek vast te stellen.
In het album op mijn website (http://www.leniedoornkamp.nl/gallery/v/Paddenstoelen) kun je zien welke soorten ik tot nu toe op naam heb. Er is ook een mapje “nog determineren”, dus als er iemand meeleest die mij zou kunnen helpen met de soorten in die map op naam te brengen, dan zou ik dat erg fijn vinden.
Sinds kort heb ik een officiële route om paddenstoelen te tellen voor het landelijke Meetnet. Ik las een oproep in een natuurnieuwsbrief en ben daardoor in contact gekomen met de organisatie. Er bleek namelijk een route in de buurt vrij gekomen te zijn die ik kon overnemen. Het houdt in dat ik zo om de vier weken in mijn route de soorten ga noteren en tellen die ik daar aantref. Gezien de beperkingen in het gebruik van mijn handen leek mij dat wel een leuk klusje. Ook is het weer erg leerzaam voor mezelf.
Het is een uitdaging om, naast het vastleggen van de soort, ook betere foto’s te maken van paddenstoelen. Er zijn een aantal factoren die het fotograferen van paddenstoelen best lastig maken, namelijk: ze zitten meestal dicht bij de grond, er is vaak niet veel licht én ze zijn ook niet altijd erg opvallend aanwezig. Eén van de eerste soorten die ik dit najaar zag, was een “roodbruine slanke amaniet”. Deze soort had ik al eens eerder gezien, maar niet in deze vorm. Het verschil in een beginnende en een al wat verouderde paddenstoel is vaak erg groot! Dat maakt het vaak nog lastiger. In het eerder genoemde album op mijn website kun je de oudere vorm ook vinden.
De amethistzwam (ook wel rode koolzwam genoemd vanwege de kleur) trof ik aan in deze prachtige kleur. Er stonden heel veel exemplaren waarvan slechts een paar die zo mooi paars waren. Ik ben er een paar dagen later nog weer heen gegaan, maar toen waren ze al helemaal verkleurd.
De lila gordijnzwam (waarvan je gezien de naam zou verwachten dat die lila is), oogt wit maar is toch vaak lila tot licht violet:
De gele trilzwam doet zijn naam wel degelijk eer aan:
Zo zie je maar weer hoe mooi gekleurd paddenstoelen kunnen zijn. En dan heb ik het nog niet over de zo bekende vliegenzwam gehad!
Wordt vervolgd…
Mooie foto’s Lenie!
Ik vind het zelf ook erg leuk om paddenstoelen te fotograferen en thuis is het dan soms weer een hele zoektocht om ze op naam te brengen, maar wel leuk om te doen. Jammer dat de paddenstoelentijd weer zo goed als voorbij is.
Groetjes en fijn weekend!
Lia
Je hebt al een hele verzameling Lenie.
Mooi gefotografeerd!
🙂
Wat een mooie verzameling heb je hier.
Ik vind het ook leuk om zoveel mogelijk soorten vast te leggen en vervolgens op te zoeken wat ik nou gefotografeerd heb, al valt dat niet altijd mee.
Zowel het rondkruipen over de donkere bosgrond als het terug vinden blijft lastig 😉
Dat mapje staat ook in de map “paddenstoelen” Hendrika, op dit moment op de tweede plek in die map.
Ik zal ook eens op Nederpix kijken!
Je hebt al een hele verzameling! Het mapje ‘nog te determineren’ zie ik niet staan. Zelf ben ik passief actief op Nederpix – http://www.nederpix.nl – en ook daar kun je ook van alles laten determineren.